Index fórum

Index fórum

Egy kis történelem

2009. május 05. - .fr

Azaz hogyan jött létre az Index Fórum? Ennek megértése képezheti szerintem a további együttgondolkodás alapját. A kezdeti Olvír még nagyon primitív fórum volt, egyfajta virtuális kocsmához hasonlított, ahol egymás hegyén-hátán szerepeltek a bejegyzések, mindenféle tematika és a rendezettség reménye nélkül. 1996 volt egyfajta fordulópont az Internetto (az Index portál elődje) életében, amikor megindul a legendás Törzsasztal és a nemrég a céghez került Mihancsik Zsófia vezetésével a Hét kérdésében parázs politikai viták kezdődnek. '97 végén Mihancsik felmond, mert nem tud megegyezni a főszerkesztővel a Hét kérdése moderálásának kérdésében. Ekkor már rendszeres élő interjúk mennek a fórumon ismert személyiségekkel. 1999-ben pedig megalakul az Index, hamarosan átveszi a mélyrepülésbe kezdett Internettót és elkezdődik a mostani fórum története. Tulajdonképpen innen származtathatjuk a jelenlegi metódusokat és technikákat, amik máig jellemzik a Fórumot.

Eleinte a fórum nagyon demokratikusan működött, a lendület is megvolt: folyamatos IT fejlesztések zajlottak az exponenciálisan növekvő tábor kiszolgálása érdekében. A Törzsasztal benépesült témákkal és új fórumcsoportok nőttek ki belőle. A Törzsasztal születése körül az egyik főszerepet egy Rejtő-rajongó, a ma Wágner úrként ismert személy játszotta, aki így mutatkozott be (Vova47 nicken) 1997. december 19-én:

Törzsasztaltársak (ha bevesztek)!
Amikor az ember le akar ülni egy asztalhoz ismeretlenek közé, úgy elemi szabályként be is kell mutatkoznia. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem vagyok és nem is voltam a különféle szabályok híve (sokszor hívtak “anarchistának", jó régen “hippynek", “rockernek" és hasonlóknak), bizonyos konvencionális dolgokat mindig betartottam, most is ezt teszem.

Lehetséges, hogy amikor meglátjátok a “regisztrációs" címemet, akkor esetleg lesznek olyanok, akik csodálkoznak, de ez van, igen, ez a “hivatalos" magánlevelezési címem. Semmi titkolnivalóm nincs, mindig mindenféle “adatszolgáltatási kötelezettségnek" eleget tettem - igy neveltek, igy szoktattak, nem is gond, ha valaki nagyon kiváncsi, úgy írjon és megválaszolom, akár a teljes személyi számmal együtt, ami ugyebár alkotmányellenes ma már, vagy valami ilyesmi, de nem zavar.

Szakmám szerint fordító-tolmács vagyok, van két keményfedelű diplomám (FoxiMaxi nincs köztük), de ezek ugyebár eredeti célra használhatatlanok. 17 éve “gépesítve" vagyok, az Internetet mostanában fedeztem fel, roppantul tetszik. Fiam címeivel már mászkáltam BBS hálókon, az Interneten is itt-ott előfordultam, de saját e-maillel csak most, dec. 12-től  jutottam el ahhoz, hogy ilyen társalgásokban is résztvegyek. Korábbi vitáitokban nem vettem részt.

Ezen az új fórumon hajlandó vagyok válaszolni valamelyik Lajos bá-nak arra a kérdésére, hogy melyik “kategóriába" is tartozom. Kikapcsolódás! Játék! Új arcok, gondolatok, az enyémtől teljesen eltérő nézetek, szempontok, területek megismerése, ugyanakkor a saját - mindentől és mindenkitől való mindenkori - függetlenségem megőrzése. Munkám jellege miatt - fordítás, tematikus adatgyűjtés, feldolgozás és továbbítás, a megrendelőim számára a kommunikációs csatornák fenntartása, külföldön lévő partnereik felkészítése, oktatása, munkájuk segítése  - mindig kénytelen vagyok megfelelő komolysággal dolgozni, semmi humor, semmi lazaság. Nem sötét szoba mélyén ülő, dühös, elkeseredett és másokat is elkeserítő embernek tartom magam, rendezett családi életet élek, ma már két unokám van, 50 éves vagyok. Munkám ugyanakkor a géphez köt, idehaza dolgozom ugyan, de igazi felüdülést jelent, ha VALAMI MÁSRA is használhatom. Sok ismerősöm és barátom van, sokat levelezünk egymással - erre különösen jó az e-mail. Munkámat szeretem, semmi olyanba nem másztam bele soha, amit más nálam jobban meg tudott csinálni - mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért, csak ennek van értelme. Ezt annál is inkább szeretném hangsúlyozni, hogy eloszlassak mindenféle fúrási, vagy kirekesztési vádnak még a felmerülési lehetőségét is, nincs szándékomban elhagyni saját területemet, nincs szükségem új lehetőségekre, nem üzletelek. Nagyon szeretném, ha itt a Törzsasztalnál, más lenne a felállás, valóban egymással tudnánk vitázni, és mivel új dolognak nézem, talán magam is jobban eligazodok köztetek, nem lesz szükségem a régi archivumok végigbogarászására. Most ebben a “stílusban" írtam, de ha helyeslitek, nem lesz ellenvetés, tiltakozás, nem zavarok meg senkit (valóban kérem az erre való reagálásokat), akkor esetleg itt is továbbjátszom a számomra igen kedves szerepet és maradok kiváló tisztelettel wagnerur@mail.datanet.hu

Wágner úr, mint később látni fogjuk, kulcsfigurája az "Indexfórum-jelenségnek", amely ezen blog írását is ihlette. Felhívnám a figyelmet a következő mondatára: "Semmi titkolnivalóm nincs, mindig mindenféle “adatszolgáltatási kötelezettségnek" eleget tettem - igy neveltek, igy szoktattak, nem is gond, ha valaki nagyon kiváncsi, úgy írjon és megválaszolom, akár a teljes személyi számmal együtt, ami ugyebár alkotmányellenes ma már, vagy valami ilyesmi, de nem zavar." Úgy néz ki, már ekkor titokzatosnak tűnt ez a figura a maga keltette misztikus homály fényében, amely nem kis nárcizmussal ötvözött. A "nagy kitárulkozásnak" azonban hamarosan vége: ma már az Index Fórumok személyi és technikai háttere és a moderálás szinte államtitokként van védelmezve. A másik fontos kijelentés ettől az úrtól az idézet végén található: "továbbjátszom a számomra igen kedves szerepet", amely persze a "Wágner úr" szerepe és amely egyfajta virtuális álarccá válik, nem csak ezen nick, hanem az egész fórum "védjegyévé". Az egyenes válaszok, az átláthatóság kora hamarosan megszűnik és helyét a cinikus kioktatások, a kocsmahangulat veszi át. Közben a fejlesztések is leállnak, több év után is az egyetlen jelentős változás az Index egységes rendszerébe, az Indapassba integrálódás lesz. Miközben rendkívüli népszerűségre tesz szert a fórum, az Index úgy gondolja, hogy fejleszteni inkább a kevésbé problémás területeken óhajt. Mára a fórum szolgáltatásai szégyenletesen elavultak, rendszeresek a leállások és akadozások. 

A bejegyzés trackback címe:

https://index-forum.blog.hu/api/trackback/id/tr211103419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2010.11.24. 21:33:54

hat kedves wagner, nem gondoltam, hogy egy nap eljutok oda, hogy nincs nickem az index polforuman.
szegyeld magad a moderatoraid miatt.
a kutyaid mar szisztematikusan radirozzak le az oreg csatanickeket, a modszer egyszeru: addig baszogatja par fikanickjevel a kisnejlob a liberalisokat, amig sikerul egy visszaszolast kiprovokalni. Aztran a moderator haver lecsap, es torol.
3 nickem volt, mult lett.
Wagner uram, szegyeld magad, ha Rejto jeno elne, szemenkopne, hogy bealltal ezek koze egy akolba.
viszlat: mar nembarati udvozlettel narancsbukta, tipli, es en.

P.S. hogy akadna a torkodon a sor.
süti beállítások módosítása