Index fórum

Index fórum

Top Secret

2009. május 06. - .fr

Operator 2005.07.01 00:22:31 © (3)
Megnyílt a Közlemények - Root topik, mely a teljes fórumról történő kitiltásokról és visszaengedésekről tájékoztatja a nagyérdeműt.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126308
A fórum- illetve topikszintű penitenciákat továbbra is a helyi Közlemények topikokból tudhatják meg az érdeklődő olvtársak és az érintettek.

Ez a csaknem négy éve keletkezett bejegyzés egy topik megnyitásáról szól, ahol a felhasználók azt követhették nyomon, kiket tiltanak ki a speciális "root" tiltással, ami azt eredményezi, hogy az illető azon fórumos nickjével nem léphet be a fórumra. Magyarul ez a virtuális kidobóember funkció :) Persze a felhasználó a belépési kísérletnél is értesül arról, hogy ez a tiltás megtörtént, ám a topikba bekukkantva, rájöhet hogy nem a fórum vagy az Indapass hibajelenségéről van szó, hanem moderációs intézkedésről.

A "Root topic" azonban hamarosan bezár a nem moderátori rangú felhasználók előtt... 2007. májusától már ez az üzenet fogadja az embert:

A művelet elvégzéséhez sajnos nem rendelkezik a szükséges jogosultsággal.

 

Hogy mi is volt látható, ami idővel titkossá vált? Hát csak egyszerűen a kitiltások ténye, valami ilyesmi:

Gépház válasz | megnéz 2006.05.15 14:01:01 (3679)
Atlepo1100 kitiltva Root Topic topikból/fórumból.
Gépház válasz | megnéz 2006.05.14 11:51:27 (3678)
villámx kitiltva Root Topic topikból/fórumból.
Gépház válasz | megnéz 2006.05.14 09:54:45 (3677)
adamlaibl kitiltva Root Topic topikból/fórumból.
Gépház válasz | megnéz 2006.05.13 22:16:57 (3676)
GFF kitiltva Root Topic topikból/fórumból.
Gépház válasz | megnéz 2006.05.13 22:16:52 (3675)
GFF kitiltva Root Topic topikból/fórumból.
Gépház válasz | megnéz 2006.05.13 21:57:38 (3674)
Landgraf kitiltva Root Topic topikból/fórumból.

Nem csak ez, más moderátori topikok is zárva vannak az átlagfelhasználó előtt, jellemzően azok, ahol a moderátori intézkedések oka, háttere láthatóak lennének. Tehát úgy néz ki, az Index Fórumokban csak a moderátorok láthatják a rootolt felhasználók nickneveit és a moderálások okait. Ez természetesen azt eredményezte, hogy a moderálások jó része érthetetlen okból történik, a moderált sem tudja meg, ki és miért tette ezt vele, hozzászólásával.

Megkérdeztem a moderátorokat, miért nem láthatjuk ezeket a topikokat, milyen titkos információk lehetnek bennük. A válasz az volt, hogy a moderátorokat többször megfenyegették már és ezért titkolják, mi van a moderálások hátterében. Emlékezzünk csak Wágner úr mondatára, amiben a teljes nyilvánosság mellett tör pálcát! Wágner úr kapta meg valamilyen ismeretségi alapon a moderáció vezetői posztját, természetesen ezen titkosítások is neki köszönhetőek. Nyilvánvaló, hogy ez már nem az az ember, aki pár éve még olyan szabadnak tűnt. Ma már inkább a bújkálás a lételeme. A félelem irányítaná a moderációt, a fórum vezetőit? Vagy valami más, amit nem kívánnak az orrunkra kötni? Nem tudhatjuk meg. Számunkra marad a csendes beletörődés, hogy közösségeinkben végzett munkánk egyik pillanatról a másikra elenyészhet úgy, hogy sohasem tudjuk meg, milyen okból és ki ítélt el bennünket. És ne legyen az Olvasónak illúziója: ezen blog szerzője megtapasztalta ezt és sokan mások is, akikkel volt alkalmam információt cserélni.

Nem csak ilyen módon titkos a Fórum háttere, üzemeltetése, hanem maga a moderátori testület sem nyilvános, nem ismerhetjük annak hierarchiáját, sem tagjait. Közvetve, ha a moderátor elárulja magát, mert beír a nyilvános topikokba, megtudhatjuk kik ők, de semmi mást és semmilyen más módon nem lelhetünk nyomukra. Nincs lehetőségünk ellenük, intézkedéseikkel szemben panasszal élni, nem látjuk, valaki felügyeli, értékeli-e munkájukat. A jelzésekből úgy tűnik: senki sem bírálja felül intézkedéseiket, akár virtuális istenek, bármit megtehetnek bármiféle látható kontroll nélkül. És ha az Olvasó netán felvetné, hogy de valószínűleg kipróbált, szakmailag topon lévő emberek, akkor egyrészt erről sem tudunk információval szolgálni, másrészt minden jel szerint a kiválasztásuk szubjektív és titkos módon történik, semmiféle tudomásunk erről sem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://index-forum.blog.hu/api/trackback/id/tr351107335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabolcs1975 2011.05.29. 11:55:27

Teljesen korrekt cikk !

Először is nekem személy szerint már többször meggyűlt a bajom az index-moderációval. Semmi baj nincs ezzel, amíg a moderáció nem személyek, hanem hozzászólások ellen irányul. Viszont, a legundorítóbbnak azt tartom, hogy az életben elnyomott, nyomorék moderátorok személyeket és nem hozzászólásokat moderálnak. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy teljesen korrekt hozzászólásokat kivágnak, és személyeskedő, a szabályzatot súlyoson sértő hozzászólásokat bent tartanak.

Egy szónak is száz a vége, egy hozzászólásomban leírtam, hogy mi a véleményem az ilyen aljas-alattomos emberi magatartásról, amit bizonyos emberek a net mögé bújva produkálnak. Kaptam egy emailt, miszerint a törölték a nickem, és odaírták: "vadászidény beindult"

Azóta követnek, és mivel ismerik a topikjaimat, így bármilyen gyanú esetén, ami arra enged következtetni, hogy "én" vagyok, vágnak ki. Magyarán a személyem elleni moderáció indult, függetlenül attól, hogy az sért-e valamilyen szabályzatot vagy sem.

A reakcióm szerintem evidens: nyilván az történt, hogy a moderátorok virtuális-fölényükkel durván visszaélnek. De ha ők visszaélhetnek virtuális fölényükkel, én miért ne élhetnék vissza fizikai fölényemmel?

Így arra gondoltam, hogy ők engem a virtuális térben próbálnak levadászni, én megpróbálom őket a fizikai térben. Első kérésem az lenne, hogy bárkinek bármilyen információja van bármelyik index moderátorral kapcsolatban, nagyon hálás lennék ha jelezné felém emailban.

Egyébként bárkinek bármilyen ötlete van a moderátorok személyének kiderítésére vonatkozóan, úgy azért is nagyon hálás lennék !
süti beállítások módosítása