Index fórum

Index fórum

A fórumozásról

2009. május 02. - .fr

Bizonyára vagyunk egypáran, akiknek egyfajta életformát jelent a netes kapcsolatok világa, aminek egyik legrugalmasabb formája a fórum. Ha elég sokan vagyunk egy helyen, tartalmas vitákat folytathatunk a minket érdeklő kérdésekről, segítséget kérhetünk a közösségtől, tanulhatunk másoktól vagy egyszerűen csak szórakozhatunk, kapcsolatokat építhetünk. Egyszóval egy állandó "tudatpezsgés" ez, ami közelebb hoz bennünket egymáshoz.

Persze a személyes találkozás nem elhanyagolható dolog, a fórumok személytelensége, anonimitása komolya hátrány is egyben. Szemtől-szembe másképpen beszélünk, talán meg is tiszteljük a másik embert. Az anonimitás, a "nickek világa" viszont más nézőpontból szemlélve óriási előny is. Nincsenek rangok, csak hozzászólók vannak és az egyetemi professzor lehet hogy egy nyolc általánost végzettel cseveg és nem is sejti, ki lehet a másik oldalon. A fórumokon az embereknek egy másik valósága tárul fel, amit a szokásos társadalmi érintkezés inkább elrejteni igyekszik. Kevesebb az udvariaskodás, de könnyen kioszthatnak minket, ha felkészületlenül szólunk bele valamilyen témába.

Egy idő után kialakul, mely területeken vagyunk "otthon" és ez az önismeretben, a pályamódosításban is sokat segíthet. Ezeken a fórumokon összetartó közösség alakulhat ki, akik időről időre találkoznak egymással személyesen is. Élettársi, házastársi kapcsolatok is létrejönnek a közös érdeklődés okán. De egészen odáig terjedhet a dolog, hogy mondjuk érdekképviseleti szervezetek jönnek létre a fórumon.

Ahhoz, hogy mindez hatékonyan működjön olyan fórum esetében, amely bármely témát befogad, több ezer embernek kell összejönnie és rendszeresen jelen lennie, hozzászólnia. Ha a politikai témákban nincs parázs vita, jobb ha el sem kezdődnek. Ha a filozófiai témákban nem feszülnek egymásnak a különböző vallási, filozófiai iskolák, akkor unalmassá válik. Ha viszont a közösség kialakul, a fórum már önmagát "fenntartja", persze az informatikai hátteret biztosítani, folyamatosan fejleszteni kell. Az Index Fórumok is eleinte különböző stratégiákat alkalmazott a közösség létrehozására, ám ezek egy idő után feleslegessé váltak. A fórum "önjáró" lett, a közösség generálja a témákat. Sajnos az üzleti modell elhalásával párhuzamosan a fenntartó tulajdonos érdeklődése is lanyhulni kezdett a fórum iránt, így annak haldoklása lassan megkezdődött. Az Index Fórumok nagy előnye viszont hogy még így sincs alternatívája.

Az Origó fórumai hasonlítanak erre a világra, ám kezelhetőségben, áttekinthetőségben, használhatóságban messze elmarad az Indexétől és a közösség is kisebb. Úgy néz ki, az Origót sem érdekli túlságosan a fórum. Kijelenthetjük tehát, hogy Magyarországon az üzleti alapú fórum üzemeltetés megbukott. És ezzel eljutottunk a Wikipédia koncepciójához: a közösség hatékony információ létrehozó és karbantartó szerepéhez. Ebben a koncepcióban nem sok helye van a hagyományos cégeknek, üzleti érdekeknek. Az internetet használó közösség nem reklámstratégiákban akar résztvevő lenni, fizetni még kevésbé kíván a tartalomért, ám szívesen részt vesz a megvalósításban. A modern fórumozás lelke is ez lehetne: a közösségi fórum, amely nem egy háttérben álló szupercég, egy portál részlege, hanem a közösség által jön létre és a közösség tartja fenn.

A fórumok ugyan lazább módon, de hasonló funkciót látnak el, mint az enciklopédiák: az emberiség tudását, gondolatait közvetítik, sűrítik össze. Észrevétlenül válunk az egymással való vitákban gondolatok, ismeretek közlőivé és mindez megmarad, kereshetővé válik. A fórumok által közvetített információk színesebbek is, mint az enciklopédiák, hiszen élőek, egy közösség által folyamatosan mozgásban tartott vitaanyagot jelentenek. Ezért lenne fontos, hogy az internetnek ez a fantasztikus lehetősége tovább fejlődhessen, kiszabadulhasson a profitorientált cégek fojtogató szorításából és végre valóban a miénk lehessen. Építsünk közösségi fórumokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://index-forum.blog.hu/api/trackback/id/tr601098767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása